Celostní přístup ke zdraví

VÝŽIVA PODLE ÁJURVÉDY

Ájurvéda, v překladu věda o životě je považována za matku všeho léčení. Ájurvéda se zabývá tím, jak v těle vytvořit rovnováhu, která je známkou zdraví, na rozdíl od nemoci, která představuje nerovnová- hu. Prostřednictvím ájurvédy tuto rovnováhu můžeme obnovit vhodnou stravou, denním režimem či dalšími terapiemi jako je bylinná léčba, masáže atd.

Smyslem ájurvédy je udržet tělo v co nejzdravějším a nejpřirozenějším stavu. Cesta ke zdraví vede přes dobré trávení a výživu. Jakou péči tělu dáme, se následně odrazí na našem zdraví. 

Strava je jedním z prostředků, kterým ájurvéda pomáhá dostat tělo do rovnováhy. Cílem je vytvořit jídlo plné živin, lehce stravitelné, které odpovídá naši konstituci, ale hlavně trávení. Toho lze dosáhnout jen tehdy, pokud respektujeme přirozenost času a prostředí.

.

Recepty na zkoušku

Připravila jsem pro vás několik receptů podle ájurvédy na ukázku, abyste si je mohli sami vyzkoušet a ochutnat. Uvidíte, že to není nic náročného a lze je připravit z dostupných surovin. 

Moje cesta k ájurvédě

Mé první setkání s ájurvédou bylo před 20 lety, kdy jsem se potýkala s vleklými zdravotní problémy. Na doporučení jsem navštívila svého první ájurvédského lékaře pana George Eassey. Díky němu jsem měla možnost léčit se ájurvédskými principy, díky kterým bylo jako zázrakem za 3 měsíce po problémech. 

Další osudové setkání bylo s paní Dr. Martinou Ziskovou, která mi také velmi pomohla se zdravotními problémy a zároveň mi umožnila studovat pod jejím vedením v Ájurvédské Gurukule, kde jsem měla možnost potkat další výjimečnou osobnost ájurvédského světa Mgr. Terezku Lindauerovou, díky které jsem měla možnost dál se v této oblasti realizovat. 

Jelikož mám ájurvédu vyzkoušenou na sobě a poznala jsem její účinky, ráda předávám její kouzlo dál. Specializuji se především na ájurvédskou výživu, kterou se snažím uzpůsobit naším středoevropským podmínkám. Naše trávení a podmínky, ve kterých žijeme, nejsou stejné jako indické a mnohdy lidi odradí ájurvédské strava, která se jim zdá jiná, komplikovaná, nedostupná na suroviny. 

Mým cílem je ájurvédu trochu "poevropštit" a ukázat, že je možné stravovat se tímto způsobem i v našich podmínkách a bez toho, aniž bychom trávili spoustu času v kuchyni či sháněním exotických surovin.

Svoji lásku k vaření jsem propojila právě s ájurvédou. Neustále se vzdělávám, jsem i certifikovaným výživovým poradcem. Ráda svoje poznatky předávám dál, jak pomocí kuchařských workshopů, seminářů, výživového poradenství, individuálního sestavení jídelníčků až po vaření pro větší skupiny. Právě možnost účastnit se různých jógových pobytů jako kuchařka je pro mě největší školou. Okamžitě přináší zpětnou vazbu od účastníků, která je vesměs pozitivní a umožňuje mi předávat vlastní zkušenosti.